Case study: Ryevale Nursing Home

Nov 28, 2019 | Case Studies | 0 comments

Ryevale Nursing Home

190 bathrooms transformed using Neptune panels and hygiene boards

The client

Ryevale Nursing Home is a purpose built, private home established in 1985. It has grown from 13 beds to what it is today, comprising of four separate environments.​

A partially two-story building built on a beautifully landscaped site hidden away in the valley of the Rye River in the town of Leixlip, County Kildare.

The brief

To refresh and streamline their resident’s wet-room washrooms, Ryevale Nursing Home required a refit to all washroom spaces. The new spaces would be toilet and shower wet-room areas, which would need to be fully accessible and waterproof. To prevent unnecessary upheaval for residents with multiple projects at differing times, the food preparation areas were to be updated while the wet-room work was also underway.

Ganson’s Civil Engineering served as the main contractor for the project.

The result needed to:

Be fully waterproof, as well as food safe for the preparation areas.

Allow for ease of cleaning and offer low ongoing maintenance.

Provide a homely environment for residents.

Allow full access for wheelchair users and be compliant with Building Regulations.

The solution

John Paul liaised with Ganson’s Civil Engineering to understand exactly what was required from the project. He advised which bathroom panels would be most suitable for achieving a watertight result, whilst offering options for the food safe requirements of the kitchen areas.

Once the panels had been chosen, John Paul organised shipments to site to ensure the project remained on schedule.

The bathrooms

To give a warm, less clinical feel for residents, Neptune grey marble PVC panels were chosen for all wet-room spaces. These PVC panels are 1m wide and therefore allows for minimal joins around the circumference of the room. As with any wet-room, the space needs to be completely watertight; once all joins were sealed these plastic panels ensured that no water permeates the surface.

The added benefit of using PVC panels is that they are mould resistant, and easy to keep clean. Staff just have to wipe them regularly with a suitable cleaning solution and rinse them down – there is no grouting to scrub, unlike a tiled wet-room.

The kitchens

The kitchen space should be clean at all times, and therefore white panels were needed to ensure any splashes were quick to spot. Hygiene panels were chosen to clad the walls; this range has been specifically designed for use in food preparation areas. These non-porous panels come with a full range of trims to allow for an easy to clean, hygienic finish that that is food safe.

As with the PVC bathroom panels, hygiene panels are mould resistant and low maintenance, and therefore ideal for the busy fast paced environment of a food preparation area.

The result

190 bathrooms were transformed from tired, dated spaces, to fully accessible wet-rooms. The chosen marble effect panels give a bright, luxury feel for the residents who use the spaces regularly. Plus from a maintenance perspective, staff can benefit from the quick and efficient cleaning.

The use of hygiene panels in the food preparations has given a sleek, fresh look to the spaces. Staff can be confident that the panels are easy to clean and maintain, as well as having a bright environment to work in. While residents can be reassured that their food is prepared in a hygienic, food safe environment.

This project required elements of help and advice, as well as management of tight delivery schedules. I worked with Ganson’s Civil Engineering to pick the best product for the job – our PVC panels and hygiene panels could be more perfect – and together we planned out the schedule for what they needed and when. Over the course of the project I kept in regular contact with Ganson’s Civil Engineering, including visits to site to ensure quantities and deliveries were to schedule. It was great working with the team at Ganson’s, and fantastic to see the end results for the residents at Ryevale Nursing Home.

John Paul Boylan

Trade Counter Manager, Celuplast

The gallery

Speak to us

John Paul Boylan

John Paul Boylan

Trade Counter Manager

John Paul was the first point of contact at Celuplast for this project. He liaised with the contractors to ensure the panels were delivered to schedule.

If you want to know more about this project, or Celuplast’s product range, speak with John Paul now.

Telephone: 087 9135087
Emailjpboylan@celuplast.com
LinkedIn: John Paul’s profile

Message John Paul directly

7 + 13 =